Uw dier kwijt? Het Dierencentrum geeft u hier een aantal nuttige tips en wenken

De meest gehoorzame hond kan ook wel eens de weg naar huis kwijt raken!

Je moet er niet aan denken, dat je je huisdier kwijtraakt. Toch kan het de beste overkomen. Hieronder treft u een aantal nuttige adressen en tips.


Als u contact opneemt met de verschillende instanties die er zijn, is het handig om de belangrijkste zaken paraat te hebben: 

 

  • Soort en ras van het dier
  • Kleur, geslacht en is het dier gecastreerd/ gesteriliseerd
  • Heeft uw dier bijzondere uiterlijke kenmerken of is het dier gechipt?
  • Sinds wanneer is het dier vermist?
  • Waar is het dier vermist geraakt?

 

Het Dierencentrum Achterhoek vangt dieren op uit de gemeentes: Aalten, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. In sommige gevallen is het ook handig contact op te nemen met dierenasielen in de buurt. Zeker als uw huisdier aan de rand van ons gebied kwijt is geraakt.

Is uw dier gechipt?

 

Wij maken het te vaak mee, dat een huisdier wel gechipt is, maar dat de bijbehorende gegevens niet te vinden of verouderd zijn. Bedenk dat een chip zelf geen andere gegevens bevat dan een 15 cijferig nummer. Dit nummer is uniek, wat wil zeggen dat er geen andere chip is met dit nummer. In Nederland zijn er een aantal verschillende databanken waar deze nummers gekoppeld worden aan eigenaar gegevens. Als een dier bij ons op het Dierencentrum wordt gebracht, dan zoeken wij de databanken in Nederland (en een aantal andere Europese) af om te kijken bij wie het dier hoort. 

Als u beschikt over het chipnummer van uw huisdier, kunt u zelf eenvoudig online controleren of het chipnummer is gekoppeld aan uw gegevens. Dit kan onder meer bij Petbase of Chipnummer.nl. Is het chipnummer niet gekoppeld aan uw gegevens dan kunt u dit meestal zelf online - bij om het even welke databank - regelen. Is de chip wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd (u bent bijvoorbeeld verhuisd, of heeft een nieuw telefoonnummer) dan kunt u dit in de meeste gevallen zelf veranderen bij de databank waar uw huisdier staat geregistreerd.

Belangrijke telefoonnummers:

 

Dierencentrum Achterhoek

Honden en katten die gevonden worden komen uiteindelijk bij ons op het Dierencentrum Achterhoek terecht. Een telefoontje kan nooit kwaad - u kunt het antwoord apparaat inspreken mochten wij (nog) gesloten zijn.

(0314) 32 48 54

Een email sturen kan natuurlijk ook!

info@dierencentrumachterhoek.nl

 

Stichting Amivedi

De Stichting Amivedi is een landelijke organisatie die zoek geraakte en gevonden huisdieren registreert en op hun website (www.amivedi.nl) bijhoudt.


Het Dierencentrum werkt samen met de Amivedi afdelingen Doetinchem e.o. en Aalten e.o.

Amivedi Doetinchem:(088) 006 33 07 of uw huisdier als vermist opgeven op de site van amivedi (volg de link) http://www.amivedi.nl/aanmelden/?MeldPuntID=21

Amivedi Aalten: (088) 006 33 05 of uw huisdier als vermist opgeven op de site van amivedi (volg de link)

http://www.amivedi.nl/aanmelden/?MeldPuntID=27

 

Dierenambulance

U kunt ook met de Dierenambulance contact opnemen. De dierenambulance wordt vaak ingezet om dieren op te halen en dus kan het zeer zeker geen kwaad hen te bellen. Telefoonnummer: 06–53680578.

 

Internet

Internet speelt een steeds belangrijkere rol, ook in het geval van een vermist huisdier. Naast de eerder vermelde website van Amivedi, kunt u ook uw dier als vermist opgeven op www.mijndieriszoek.nl . Ook zijn er meer en meer advertenties voor vermiste dieren te vinden op marktplaats.

 

Telefoonnummers van dierenasielen in de omgeving:

  • Als uw dier aan de grens van Oost Gelre of Bronckhorst is zoek geraakt: Dierenasiel de Kuijpershoek, (055) 506 86 00;
  • Dieren die in Berkelland terecht komen worden naar Twente vervoerd: Dierenasiel Brammelo, (0545) 22 12 31;
  • Grenzend aan Zevenaar of Doesburg: dierentehuis Arnhem e.o. in Velp, (026) 361 98 61 
  • De Achterhoek grenst natuurlijk ook aan Duitsland. Hieronder tret u de telefoonnummers van de Duitse asielen in de buurt van de Nederlandse grens:

               - Tierheim Bocholt: 0049 - 287 123 153

               - Tierheim Ahaus: 0049 - 256 181 902 


Tot slot kunt u natuurlijk ook posters maken printen en deze ophangen in de omgeving of buurtsupermarkten en dergelijke. Overigens kunt u voor het maken van posters en andere zoek tips ook terecht op de sites www.amivedi.nl en www.mijndieriszoek.nl.