Dierinformatie

     

    Checklist honden

    Onderstaande vragenlijst is niet compleet, maar geeft een indicatie of je voor de hond de juiste keuze hebt gemaakt. Lees hem daarom zorgvuldig door.

    • Heb je een tuin?
    • Zo nee, ben je in staat en bereid tenminste 4 keer per dag met de hond naar buiten te gaan?
    • Heeft de woning voldoende ruimte voor een hond?
    • Is het toegestaan in je woning honden te houden?
    • Ben je je ervan bewust dat je wellicht de komende 10 jaren met de hond samen bent?
    • Heb je erbij stilgestaan dat zaken als voeding, belasting en dierenartskosten (jaarlijkse enting, ziekte) ook financiële gevolgen hebben?
    • Heb je voldoende tijd en geduld voor (de opvoeding van) een hond?
    • Is de hond niet te lang alleen thuis?
    • Heb je je al een beeld gevormd, wat er met de hond gebeurt als je op vakantie gaat?
    • Zijn er nog andere huisdieren in huis? Zo ja, vergeet niet dit te vermelden bij de medewerk(st)er van het dierencentrum.

    Meer informatie over het houden van honden lees je hier:

    "

     

    Cheklist katten

    Onderstaande vragenlijst is niet compleet, maar geeft een indicatie of u voor de kat de juiste keuze heeft gemaakt. Lees hem daarom  zorgvuldig door. Heeft de woning voldoende ruimte voor een kat?

    • Werkt u fulltime, heeft u dan wel voldoende tijd met de kat?
    • Als de kat naar buiten kan, zijn er drukke wegen in de nabijheid, en zijn er mogelijkheden tot het aanleggen van een kattenluikje?
    • Heeft u stil gestaan bij de kosten die het houden van een kat met zich meebrengt? Denk hierbij aan voer, kattenbak grind, dierenartskosten (jaarlijkse enting, ziekte), krabpalen, speeltjes enzovoorts.
    • Katten hebben eigenschappen die de mens niet altijd bekoren kan. Denk aan krabben aan banken of behang, het verliezen van haar, de geur van een kattenbak. Kunt u daar wel mee omgaan?
    • Heeft u voldoende tijd en geduld voor een kat?
    • Heeft u zich een beeld gevormd wat u met de kat doet, als u op vakantie gaat?
    • Realiseert u zich dat katten erg oud kunnen worden? Ouder dan 15 jaar is geen uitzondering.

     

    Checklist fretten

    Onderstaande vragenlijst is niet compleet, maar geeft een indicatie of u voor de fret de juiste keuze heeft gemaakt. Lees hem daarom  zorgvuldig door.
     

    • Heeft u voldoende ruimte voor fretten? Zij hebben een groot verblijf nodig.
    • Heeft u voldoende tijd voor fretten?
    • Houd rekening met (dierenarts-)kosten. Net als honden en katten moet een fret jaarlijks worden gevaccineerd en ook zij kunnen ziek worden. Denk ook aan voerkosten, kattenbakken en dergelijke.
    • Vakantieperiode: wie past er op de fretten?
    • Fretten, vooral de rammen (mannetjes) hebben een uitgesproken lichaamsgeur. Hou daar rekening mee.


    Fretten zijn leuke en zeer speelse diertjes die afstammen van de bunzing. Naast als huisdier gehouden te worden, werden ze vroeger vooral gebruikt voor de jacht (konijnen). Dit laatste gebeurt op kleine schaal overigens nog steeds, vooral om konijnenpopulaties in bedwang te houden. Er zijn twee stromingen, die elkaar tegenspreken als het gaat om het houden van fretten. De ene zegt dat je fretten solitair (alleen) moet huisvesten. Dit omdat de wilde voorouders (bunzingen) solitair leven. De andere zegt juist dat fretten in groepen moeten worden gehouden, omdat zij vanwege de domesticatie ‘pup’ blijven. Dit laatste is in ieder geval aan de speelsheid van het diertje goed te zien.
    Het laatste woord over dit verschil van inzicht is nog niet gezegd. Tot die tijd is het advies van Dierencentrum Achterhoek fretten in groepen te houden van tenminste 2 dieren en maximaal 4.


    Maar ook als je twee fretten hebt, houd er dan rekening mee dat zij tijd en aandacht nodig hebben. Spelen is belangrijk voor ze. Het zijn bovendien aanhankelijke diertjes die het contact met de mens leuk vinden.

     

    Konijnen

    Konijnen zijn geliefde huisdieren, die wij regelmatig in de opvang van Dierencentrum Achterhoek krijgen. Meestal omdat zij buiten gedumpt zijn of uit hun verblijf zijn ontsnapt. Hoewel konijnen zeer aaibaar zijn, zijn het geen knuffeldiertjes zoals vaak wordt gedacht. Er zijn uitzonderingen, maar de meeste konijnen vinden vasthouden niet prettig.

    Konijnen zijn uitgesproken groepsdieren. In het wild zie je zelden of nooit een konijn alleen: kijk goed en je zult soortgenootjes zien. Ook voor tamme konijnen geldt dat zij niet solitair gehouden moeten worden. Dit betekent dan ook dat als een konijn via Dierencentrum Achterhoek wordt geplaatst, dit altijd met een ander konijn zal zijn. Let wel: een ander konijn. Konijnen en cavia's kunnen best bij elkaar gehouden worden, maar begrijpen doen ze elkaar niet. Dus een cavia geldt niet als vervanging voor een ander konijn.

    Ook konijnen moeten geënt worden tegen bepaalde ziektes: VHS en myxomatose. Vooral in het voorjaar en het najaar is dit van belang, en al helemaal in (buiten-) gebieden waar veel konijnen voorkomen.
    Huisvesting van konijnen valt in de praktijk nogal eens tegen. Te kleine hokken, tochtig en vochtig, die vaak niet genoeg worden schoongemaakt is helaas eerder regel dan uitzondering. Vooral in de zomer is het belangrijk dit goed bij te houden, met het oog op maden.

    Voeding: hooi is het belangrijkste onderdeel van het dieet van een konijn. Het dier heeft de vezelstructuur nodig om een goede darmwerking te behouden. Daarnaast verse groente (geen kool) en slechts uitermate geringe hoeveelheid biks (korrels). Dit laatste vinden konijnen weliswaar heel lekker, maar ze worden er vaak te dik door.

     

    Cavia's

    Voor cavia's geldt in grote lijnen hetzelfde als voor konijnen. Hou ze nooit alleen, maar altijd in paartjes of meer. Zorg voor een voldoende groot hok en hou dat goed schoon, vooral in de zomermaanden.

    Stro is minder geschikt als bodembedekking, omdat de voetzooltjes van cavia's gevoeliger en kwetsbaarder zijn dan die van konijnen.

    Vooral bij cavia's vergt de voeding speciale aandacht. Zij hebben in ieder geval hooi nodig, net als verse groente. Maar korrelvoeding is belangrijker voor cavia's dan voor konijnen. Dit omdat cavia's zelf geen vitamine C aanmaken (konijnen en andere knaagdieren kunnen dit wel). In goede commercieel verkrijgbare voeders zit dit verwerkt. Het is ook mogelijk cavia's te wennen aan vitamine C tabletjes (die wij zelf ook nemen).