Informatie over katten

 

Vóór de aanschaf

U denkt na over de aanschaf van een kat uit het Dierencentrum Achterhoek. U heeft vooraf de checklist doorgenomen (deze vindt u hier) en wellicht heeft u al op de dierenpagina's gekeken of er een geschikte kat voor u bij zit. Maar er zijn veel nog veel meer zaken waarover u na moet denken voor u overgaat tot het aanschaffen van een kat. Op deze pagina leest u meer hierover.

 

 

 

Foto: Elfi Peters

Wat u in huis moet/ wil hebben. Als u een kat in huis wilt nemen, heeft u natuurlijk een en ander nodig voor de dagelijkse verzorging.

 

Kattenbakken: aantal bakken = aantal katten plus één.

Het advies is om net zoveel kattenbakken als katten in huis te hebben + 1. Dus als u 2 katten heeft, heeft u drie kattenbakken. Ook als u een kat heeft is het te adviseren 2 kattenbakken te nemen. Veel dieren prefereren de grote boodschap in een andere bak te doen dan de plasjes.

 

Kattengrit: houtkorrels, klompvormend, met of zonder luchtje, duur of goedkoop of...

In het Dierencentrum zijn de katten gewend aan houtkorrels. Dit betekent niet dat ook u houtkorrels moet gebruiken, maar het is verstandig om in ieder geval in de beginperiode één bak met houtkorrels te vullen.

 

Voer: u kiest uit een keur aan merken, u koopt en de kat bepaalt

Er is een enorme diversiteit aan kattenvoer op de markt, dus kiezen is moeilijk. Voorop gesteld: er bestaat eigenlijk geen slecht kattenvoer. Maar er bestaan wel degelijk zeer kieskeurige katten, die soms hun neus optrekken voor het meest exclusieve en dure voer. Ook andersom komt voor. Als u uw kat ophaalt bij het Dierencentrum, dan krijgt u – afhankelijk van de voorraad – ook een zakje voer (plm. 500 gr) mee waar de katten aan gewend zijn geraakt. Heeft u voer aangeschaft, dan verdient het de voorkeur 500 gram van dit voer te mengen met het voer dat u heeft meegekregen. Op deze wijze is de overgang niet zo groot en vermindert de kans op slechte ontlasting.

 

Voer- en waterbakje, niet naast de kattenbak en liefst op enige afstand van elkaar.

Ieder dier heeft de beschikking over een eigen voerbakje. Idealiter staan voer- en waterbak niet direct naast elkaar. Hoewel veel katten best gezamenlijk met een waterbak kunnen doen, verdient het de aanbeveling, zeker als u een additionele kat in huis neemt, ieder kat ook zijn of haar eigen waterbak te geven.

 

Krabpalen: strategisch bepalen waar ze staan.

Afhankelijk van de grootte van uw huis verdient het – ter bescherming van bankstel en behang – de aanbeveling tenminste een krabpaal in huis te nemen. Katten gebruiken krabpalen niet alleen voor het onderhoud aan de nagels, maar ook voor het markeren (zeg maar de graffiti van de kat) van het eigen gebied. Een krabpaal heeft geen zin als u deze in de hoek van de kamer zet waar niet gelopen wordt (bijvoorbeeld achter de bank). De beste locatie is een plek waar de kat meerdere malen per dag langs loopt. Bijvoorbeeld in de kamer op weg naar de keuken of de plek waar de voerbakjes staan.

 

Mandjes en dekentjes en de kat ligt op ..... de bank.

De keuze is geheel aan u, of eigenlijk moeten wij zeggen aan de kat. Want sommige dieren nemen het gegeven aanbod gretig aan, andere liggen veel liever op een stoel of de bank.

 

Speeltjes, altijd leuk, maar ook hier geldt: de kat bepaalt

Ook hier geldt dat het de kat is die bepaalt waar mee gespeeld wordt. Wees vooral niet teleurgesteld als de duur gekochte muisjes en balletjes van plek 1 worden verdrongen door een simpel propje papier. Hengels zijn een uitkomst, zeker voor timide katjes omdat u daarmee zonder zelf al te veel te hoeven bewegen de kat aan het spelen kunt krijgen.

| terug naar boven |

 

Foto: Elfi Peters

Introductie thuis: wat is nu de beste manier?

Er zijn veel uiteenlopende meningen over hoe het beste een kat in het nieuwe thuis te introduceren. Veel van deze informatie is verspreid over het internet te vinden. Het Dierencentrum geeft u een uitgebreid overzicht met adviezen, zonder te veronderstellen dat dit een compleet stuk is.

 

Welke de beste methode is, is afhankelijk van veel factoren.

 

Geen andere katten in huis

Het karakter/ sociale ontwikkeling van de kat is van doorslaggevend belang voor de wijze waarop u een nieuwe kat thuis introduceert. Voor schuwere (timide) dieren is het de beste keuze de kat in een kamer, waar u zelf veel aanwezig bent (ideaal is een werk/ computer kamer), uit het reismandje te laten. Laat de kat hierbij zelf bepalen of en wanneer hij/zij eruit wil. Deze kamer wordt voor de eerste periode de enige ruimte in huis waar de kat zich ophoudt, zorg dus voor een kattenbak, voerbakje en waterbak. De kattenbak staat in de ene hoek van de kamer en voer en water aan de andere kant. Om meer te lezen over het vertrouwen winnen en een band op te bouwen met een timide diertje klikt u hier. Pas als de kat gewend is in de ruimte, laat u de deur open als u de kamer verlaat. Ook hier geldt weer dat het de kat is die bepaalt of en wanneer hij/zij de ruimte wil verlaten om op onderzoek te gaan.

 

Voor vrije, (mens)sociale katten is dit een iets ander verhaal. Ook voor deze dieren is het van belang het aan de kat over te laten of en wanneer hij de reismand verlaten wil. De reis van het Dierencentrum naar huis wordt door veel dieren als stressvol ervaren, als ook het loslaten in een compleet nieuwe omgeving. Vandaar dat aan het dier is zelf te bepalen of hij /zij eruit wil. Ook is het verstandig de deuren van de kamer(s), waar u de kat liever niet wilt hebben, dicht te houden.

 

Heeft u een of meerdere honden die katten gewend zijn, dan is het opnieuw de kat die bepaalt hoe en wat. Wij kunnen in de meeste gevallen niet meer dan een inschatting geven of een kat aan honden gewend is en of hij/ zij dit zal kunnen leren. De wijze waarop u het dier introduceert verandert niet veel, maar hou de hond(en) in eerste instantie weg bij de kat.

 

Kinderen en katten kunnen een fantastische combinatie zijn. Maar zij zullen wel moeten leren met elkaar om te gaan! Niet iedere kat is ervan gediend om opgetild te worden, een spelletje als "staartje trek" is vanzelfsprekend uit den boze. Vooral de eerste dagen is het belangrijk dat de kinderen de kat het initiatief laten. Niet de hele dag achter het katje aan lopen of willen aaien. Kinderen en schuwe diertjes zijn in het algemeen een minder goede combinatie. Dat neemt niet weg dat er ook kinderen zijn die met engelen geduld juist heel veel bij timide katten kunnen bereiken. Onze inschatting hiervan zal tijdens het plaatsingsgesprek worden vermeld.

 

U heeft al één of meerdere katten

Veelvuldig wordt beweerd dat kater/ poes de beste combinatie is en het klopt in sommige gevallen ook wel, maar het is zeker geen wetmatigheid. Het individuele karakter van beide dieren speelt weer een belangrijke rol. Hoe meer u over uw kat kunt vertellen, des te beter zijn wij in staat u te adviseren in uw keuze. Belangrijk is ook dat u zich realiseert dat u niet helemaal zelf de keuze maakt uit het aanbod van dieren, uw kat bepaalt mee.

 

Katten afkomstig uit het Dierencentrum zijn meer of minder lange tijd in groepen gehuisvest. Wij kunnen dan ook goed inschatten hoe de kat van uw keuze met andere katten om zal kunnen gaan. Bij het maken van een geschikte keuze is het van belang dat u zelf een inschatting kunt geven omtrent uw eigen kat. Uitermate belangrijke informatie is hoelang heeft uw dier als enige kat in het huis gewoond. Kort door de bocht: hoe langer uw kat alleen is geweest, des te minder groot de kans dat de introductie slaagt.

 

Introduceren in een aparte kamer in huis geldt zeker in dit geval. Afhankelijk van de (inschatting van) de karakters van beide dieren, is het te adviseren de dieren tijdelijk apart te houden. De nieuwe kat kan alvast aan u wennen en zich op zijn gemak voelen voordat de andere kat "om de hoek komt kijken". Uitwisselen van mandjes/ dekens en kattenbakken kan ook helpen bij het introduceren. Katten doen veel op reuk en op deze wijze wennen ze alvast aan elkaars geur. Bedenk wel dat het kan zijn dat beide dieren direct goed op elkaar kunnen reageren, maar blazen en grommen en af en toe een wel gemikte mep kan zeer zeker voorkomen. Vanuit uw eigen kat geredeneerd komt er per slot van rekening een indringer op eigen terrein en de ander komt op volledig onbekend en "bezet" terrein.

 

Zorg ervoor dat beide dieren, als u ze voor het eerst bij elkaar laat, elk naar een andere plek kunnen vluchten, mocht één of beiden dit willen. Houd er ook rekening mee dat een van beiden (of allebei) ergens hoog (bijvoorbeeld op een kast of in de krabpaal) wil kunnen vluchten.

 

Het spreekt haast voor zich, maar desalniettemin toch vermeld: laat de nieuwe aanwinst nog niet naar buiten (de eerste weken). In veel gevallen zal dit ook betekenen dat uw eigen kat even binnen moet blijven, tenzij het mogelijk is.

 

Hoe dan ook: het introduceren van katten gaat in elk geval gepaard met geduld.

 

Timide katten zijn overigens veelal wel sociaal naar soortgenoten toe en als het klikt tussen de al aanwezig kat en het nieuwe diertje, dan kan dit de gewenning naar de mens en het opbouwen van een band heel goed helpen.

 

| terug naar boven |

Foto: Elfi Peters

Binnen of buiten?

Kan en mag de kat naar buiten? Katten zijn uitgesproken jagers. Dat betekent dat mocht een kat niet naar buiten kunnen (bijvoorbeeld vanwege drukke wegen rondom de woning of een bovenwoning) de kat voldoende afleiding binnen moet krijgen. Een keer per dag eventjes met de kat spelen is niet voldoende. Veruit de meest verkiesbare optie is het aanschaffen van twee katten. De jachtdrift kan dan door de dieren onderling worden botgevierd, maar het zal in veel gevallen niet afdoende blijken te zijn.

 

Een ander belangrijke overweging is de voorgeschiedenis van het dier. Veruit de meeste katten uit het Dierencentrum zijn gewend buiten te komen en dat maakt dat het binnen houden voor deze dieren af te raden is. "Buiten" is voor de kat overigens anders dan wat wij mensen als buiten bestempelen. Voor ons is een balkonnetje buiten, voor de kat niet (eerder een winderige plek in huis met een fraai uitzicht). Een kat heeft een grote actieradius, waarbij geldt dat deze voor de kater groter is dan voor de poes, tot wel enkele vierkante kilometers! Het forceren binnen te blijven van dergelijke dieren is vragen om problemen. Deze kunnen gedrag gerelateerd zijn, zoals agressie, angst of protest plassen, maar het kan ook ten koste van de gezondheid van het dier gaan. Blaasontstekingen, excessief likken met huidproblemen tot gevolg en grotere gevoeligheid voor ziekte ten gevolge van een aanhoudende stress. Kortom daar wordt niemand blij van.

 

Zo af en toe krijgen wij katten die altijd binnen gehouden zijn bij ons in het Dierencentrum. In een aantal gevallen zal worden besloten dat deze dieren ook toekomstig binnen kunnen blijven. Helaas is het vaak zo dat de dieren met een reden worden afgestaan aan het Dierencentrum, zoals een van de eerder genoemde lichamelijke of gedragsproblemen. Deze zien wij het liefst in een situatie waar zij naar buiten kunnen. Bij de dierverhalen op onze website staat altijd buiten- binnenkat vermeld als wij ervan overtuigd zijn dat de dieren naar buiten moeten kunnen.

 

Het kan dus gebeuren dat wij een kat niet plaatsen als blijkt dat het dier binnen moet blijven. Het is dus niet omdat wij niet zouden geloven dat diegene niet goed voor zijn of haar dieren zouden zorgen. In tegendeel. Maar het belang van het dier heeft prioriteit.

 

Bij de dierverhalen en kenmerken maakt het Dierencentrum gebruik van de volgende termen:

"buitenkat | binnen- en buitenkat | buiten- en binnenkat | buitenkat", maar wat houdt dat in?

 

  • Buitenkat. Wij hebben het in dit geval over boerderijkatten of (bijna) verwilderde katten. Deze dieren hebben vaak langere tijd bij ons gewoond zonder toenadering te zoeken of pogingen tot het maken van contact met de verzorgers ondernemen. Vaak zijn dit uitmuntende jagers en uitermate geschikt voor het houden op boerderij, maneges of buitenwoningen. Hoewel het in het verleden meer dan eens is gebeurd dat de katten na verloop van langere tijd de mens toch gaat tolereren, zullen het in veruit de meeste gevallen nooit echte huiskatten worden.

  • Buiten- en binnenkat of binnen- en buitenkat. Voor beiden geldt: ze moeten naar buiten kunnen, om te voorkomen dat er problemen komen. Maar zij zijn tevens op zoek naar gezelligheid, warmte en genegenheid. Kortom: een huis- tuin en keuken kat.

  • Binnenkat. dit zijn dieren die in onze ogen geschikt zouden zijn om binnen te houden. Het betreft in dit geval ofwel kittens, dan wel volwassen katten die niet anders gewend zijn dan binnen te blijven en daar ogenschijnlijk geen negatieve gevolgen van heeft ondervonden. Deze laatste categorie is in de Achterhoek een uitzondering.

 

| terug naar boven |