Nieuwbouw kattenquarantaine en -ziekenboeg
Eindelijk is fase 1 van de nieuwbouw daar: begin 2023 is de schop in de grond gegaan!
Nieuwsgierig of geïnteresserd? Klik hier voor foto's en verhalen
#plankvoordank actie:
Nieuwbouw is natuurlijk een kostbare zaak, zeker in deze tijden. Vandaar dat wij de #plankvoordank actie zijn gestart. Door middel van een kleine bijdrage (alle bee(s)tjes helpen) kun je een plank sponsoren. Een hele plank kost slechts € 10,-, meer niet. Help jij ook mee? Onze dank en die van de dieren zal enorm zijn! Steun je ons met € 40 of meer en heb je interesse hebben om gratis het boek "De redding van Roadie" te ontvangen (het verhaal hoe een zwerfkat tot huiskat is geworden), vul dan ook je adresgegevens in. Dit is wel zolang de vooraad strekt.
(bovenstaande knop opent een zogenaamd jotform met een betaallink)
Waarom nieuwbouw?
In 2014, nadat wij het moeilijke besluit hebben moeten nemen de locatie van het Dierencentrum in Winterswijk te sluiten, zijn er als tussenoplossing 6 geschakelde units in gebruik genomen voor de quarantaine en ziekenboegen kat. Deze units zijn inmiddels ver over hun houdbaarheidsdatum gegaan. Er moet een permanente en gedegen gebouw komen om de opvang voor katten goed en dierwaardig te garanderen.
Dit komt er nu!
Work in progress!
Inmiddels is er al heel wat werk verzet: de oude units zijn weg, en op de plek hiervan is nu een groot gapend gat ontstaan. Hier wordt als alles goed gaat 16 maart de fundering van beton gestort. de volgende etappe zal dan het leggen van de vloer zijn. Ongelofelijk hoe lang het voortraject is geweest en hoe snel de dingen nu vorderen!
De financiering
Het zal niet als een verassing komen dat deze onderneming heel wat geld gaat kosten. Gelukkig hebben wij diverse fondsen weten aan te boren om de benodigde fondsen rond te krijgen. Onze dank is dan ook erg groot! Maar met de nieuwbouw alleen ben je er natuurlijk nog niet. Zo zijn de hokken waar de katten in gehuisvest worden sterk verouderd en onpraktisch. En wat te denken van de overige inrichting?
Met andere woorden: we zijn er nog niet, maar hebben wel al duidelijk gevormde plannen hoe het te realiseren. Je kunt ons daarbij helpen, want elke steun is welkom!
Wat eraan vooraf is gegaan:
Zoals de foto’s (die van de buitenkant spreekt voor zich, de ander is een foto van de vloer in de gesloten afdeling) duidelijk lieten zien, was de houdbaarheid van de units al lang overschreden, als het melk zou zijn, dan was die allang zuur 😊. Maar met veel knip en plak werk hebben wij het nog redelijk vol kunnen houden met de oude units. Natuurlijk, het was in de zomer altijd veel te warm en in de winter was er geen cv ketel te vinden die het aangenaam warm kon krijgen. Maar zoals gezegd, het was te doen. De druppel die de emmer deed overlopen was dat wij een afdeling hebben moeten sluiten, omdat de vloer het begaf en er waarschijnlijk meer zouden volgen. Het probleem was dusdanig ernstig geworden, dat de opvang in de knel kwam en dat moesten wij voor zijn!
Wat is quarantaine opvang?
Bij de opvang van zwerfkatten komen de dieren binnen zonder dat wij iets van de geschiedenis van deze dieren weten. Misschien hebben zij een ziekte onder de leden of wellicht een gedragsprobleem? De quarantaine opvang is de periode waarin katten solitair gehuisvest worden om ze goed en afgescheiden van de overige dieren te kunnen observeren. In de quarantaineperiode worden de dieren tevens door de dierenarts van het Dierencentrum nagekeken, gevaccineerd, ontwormd en ontvlooid en worden de dieren dagelijks gemonitord (eten, drinken, plassen en poepen en gedrag). Op deze manier komen wij te weten of de dieren daadwerkelijk een ziekte hebben. Als dat zo is, dan kan daarop actieworden ondernomen, Daarbij leren wij de dieren kennen en kunnen wij de inschatting maken waar zij nadien het beste kunnen worden ondergebracht.
Ziekenboeg en isolatie
Omdat wij dieren vanuit zowat de gehele Achterhoek opvangen en uit allerlei soorten situaties is een ziekenboeg van groot belang. Veel dieren zijn al ziek bij binnenkomst. Als een kat buiten zwervend wordt aangetroffen, denken de meeste mensen, dat ie wel ergens in de buurt zal horen. Maar als het dier er ziek of mottig uitziet, dan vinden de meesten dat iemand daar voor moet zorgen. Daar komen wij in het spel. Deze dieren worden op de ziekenboeg of isolatie afdeling gehuisvest en krijgen de diergeneeskundige zorg die zij nodig hebben. Het verschil tussen ziekenboeg en isolatie is dat in de laatste die dieren worden gehuisvest die een infectieuze aandoening onder de leden hebben. Dan bestaat er risico op verspreiding. In de ziekenboegen zitten die dieren die wel veterinaire hulp nodig hebben, maar de aandoening is niet besmettelijk voor andere dieren.
Voortgang:
Het bouwen van een pand verloopt natuurlijk in etappes. Inmiddels zijn we al een stukje gevorderd. Klik hier om mee te kijken.