Werken met dieren? Word vrijwilliger bij
Dierencentrum Achterhoek. Zonder uw hulp lukt het niet

Vrijwilligers

 

Bij Dierencentrum Achterhoek werken naast zeven beroepskrachten gemiddeld 35 mensen op vrijwillige basis. Zonder hen zou het verblijf van de dieren op het asiel in Doetinchem een stuk minder aangenaam zijn. De vrijwilligers dragen bij aan het sociale karakter van de opvang: dieren krijgen door deze mensen veel individuele aandacht en liefde.

De verzorging van de dieren stopt nooit. 365 dagen per jaar vragen onze bewoners aandacht, liefde en zorg. Net als veel andere asielen heeft Dierencentrum Achterhoek onvoldoende middelen om al dit werk door betaalde krachten uit te laten voeren. Sterker nog: er moet jaarlijks geld bij. De inzet van vrijwilligers is dan ook van levensbelang voor ons centrum, en dus ook voor de dieren. Gelukkig zijn ze er altijd, enthousiaste dierenvrienden die met veel inzet en teamgeest hun steentje bijdragen aan het reilen en zeilen van het asiel.

Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeuren of sterke kanten. Vooral in de dagelijkse verzorging zijn wij op zoek naar vrijwilligers maar er zijn meer mogelijkheden, mocht je ergens anders in geïnteresseerd zijn.

 

Dierverzorgers

Van alle werkzaamheden op Dierencentrum Achterhoek staat de verzorging van de dieren centraal. Zoals gezegd is het om financiële redenen niet mogelijk al het werk door betaalde krachten te laten doen. Wij hebben een fantastisch team vrijwilligers, maar om begrijpelijke redenen een team dat vaak van samenstelling wisselt. Wil je helpen ons te helpen de dieren te helpen? Lees dan verder.

 

Geen romantiek

 

Werken bij Dierencentrum Achterhoek is geen kattenpies, of eigenlijk juist wel; de meeste tijd gaat zitten in het schoonmaken van de dierverblijven. Drollen scheppen, kattenbakken verschonen en vergeet het dweilen niet… Gelukkig is er wel altijd de gelegenheid je te ontspannen met de dieren, een stukje te wandelen, borstelen of gewoon lekker dollen.

 

Ook het zorgen voor schuwe dieren. Zo hebben wij altijd wel een aantal schuwe katten binnen onze muren die de menselijke hand niet zo goed kennen, of juist verkeerd hebben leren kennen. Hoe leuk het is om te zien dat dieren die op het eerste oog nooit een huisdier zoals wij dat gewend zijn zouden kunnen worden, dan plotseling als een blad aan een boom omdraaien. Dat moet je hebben meegemaakt.

 

Voorwaarden

Regelmaat is belangrijk binnen een asiel; de dieren moeten immers zeven dagen per week verzorgd worden. Daarom wordt wekelijks een werkrooster gemaakt, zodat inzichtelijk is wie, wanneer mee kan helpen. Het is prettig als je een vast dagdeel beschikbaar kunt zijn, zodat de medewerkers van Dierencentrum Achterhoek alle klussen kunnen plannen en op je kunnen rekenen. Om uiteenlopende redenen hanteren wij een minimum leeftijd van 16 jaar.

 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in het werken met en voor de dieren? Stuur dan een mailtje of brief, waarin je jezelf voorstelt (personalia; opleiding en/of werkervaring) en waarin je vertelt wat je motivatie is om vrijwilligerswerk te doen in het Dierencentrum. Je kunt mailen met info@dierencentrumachterhoek.nl of een brief sturen naar Dierencentrum Achterhoek, t.a.v. Ina Sämmang, Edisontraat 54, 7006 RE Doetinchem.

Wij maken dan een afspraak met je voor een gesprek en krijg je de gelegenheid om eens rond te lopen in ons Dierencentrum. Ook krijg je verdere informatie en indien het klikt wordt er meteen een eerste meeloop dag afgesproken.

 

Onderhoud

 

Het huidige asiel van Dierencentrum Achterhoek in Doetinchem vertoont regelmatig gebreken. Altijd zijn er wel dingen die kapot gaan, onderhoud nodig hebben, of gemaakt moeten worden omdat ze er eenvoudigweg nog niet zijn. Als je van dieren houdt en ervaren bent in handwerkzaamheden, kom dan eens langs om te kijken of je het dierencentrum letterlijk een ‘handje’ kunt helpen en wel tijdens de openingstijden (van dinsdag tot en met vrijdag tussen 13.30 uur en 17.00 uur en op zaterdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur).

Je kunt ook telefonisch een afspraak maken via nummer (0314) 32 48 54. Een van de medewerkers zal dan een afspraak maken om een keer een dagdeel mee te helpen, zodat je zelf kunt oordelen of je dit werk wilt doen.

 

 

 

Stageplaatsen

Dierencentrum Achterhoek biedt als Aequor erkend leerbedrijf op minimaal mbo niveau studenten van gerelateerde opleidingen stageplaatsen aan. Maar let wel: het aantal plaatsen is beperkt en voor snuffelstages en maatschappelijke stages ontbreekt ons de capaciteit. Als stagiaire leer je niet alleen veel over de dierverzorging, maar kun je ook veel opdoen over de organisatie van een dierenasiel. 

 

Geïnteresseerde studenten kunnen hun motivatie en curriculum vitae mailen naar secretariaat@dierencentrumachterhoek.nl en lekker ouderwets met de post is ook mogelijk: Dierencentrum Achterhoek, Edisonstraat 54, 7006 RE Doetinchem.