Dier kwijt

Je moet er niet aan denken, dat je je huisdier kwijtraakt. Toch kan het de beste overkomen. Hieronder tref je een aantal tips en nuttige adressen.
Als je contact opneemt met de verschillende instanties die er zijn, is het handig om de belangrijkste zaken paraat te hebben: 

  • Soort en ras van het dier
  • Kleur, geslacht en is het dier gecastreerd/gesteriliseerd
  • Heeft het dier bijzondere uiterlijke kenmerken en is het dier gechipt?
  • Sinds wanneer is het dier vermist?
  • Waar is het dier vermist geraakt?

Het Dierencentrum Achterhoek vangt dieren op uit de gemeenten: Aalten, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. In sommige gevallen is het ook handig contact op te nemen met dierenasielen in de buurt. Zeker als je huisdier aan de rand van ons gebied kwijt is geraakt.

Wij maken het te vaak mee dat een huisdier wel gechipt is, maar dat de bijbehorende gegevens niet te vinden of verouderd zijn. Bedenk dat een chip zelf geen andere gegevens bevat dan een 15 cijferig nummer. Dit nummer is uniek, dus er is geen andere chip met dit nummer. In Nederland zijn er een aantal verschillende databanken waar deze nummers gekoppeld worden aan eigenaar-gegevens. Als een dier bij ons op het Dierencentrum wordt gebracht, dan zoeken wij in de Nederlandse (en een aantal Europese) databanken om te kijken bij wie het dier hoort. 

Als je beschikt over het chipnummer van je huisdier, kun je zelf eenvoudig online controleren of het chipnummer is gekoppeld aan je gegevens. Dit kan onder meer bij Petbase of Chipnummer.nl. Is het chipnummer niet gekoppeld aan jouw gegevens dan kun je dit meestal zelf online regelen bij een databank naar keuze. Is de chip wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd (bij bijvoorbeeld verhuizing of een nieuw telefoonnummer) dan kun je dit in de meeste gevallen zelf veranderen bij de databank waar het huisdier geregistreerd staat.

Dierencentrum Achterhoek

Honden en katten die in bovenstaande gemeenten gevonden worden komen uiteindelijk bij ons op het Dierencentrum Achterhoek terecht. Een telefoontje kan nooit kwaad - je kunt het antwoord apparaat inspreken mochten wij (nog) niet bereikbaar zijn.

(0314) 32 48 54

Een email sturen kan natuurlijk ook!

info@dierencentrumachterhoek.nl

Stichting Amivedi

De Stichting Amivedi is een landelijke organisatie die zoekgeraakte en gevonden huisdieren registreert en bijhoudt op hun website (www.amivedi.nl).

Het Dierencentrum werkt samen met de Amivedi afdelingen Doetinchem e.o. en Aalten e.o.

Amivedi Doetinchem:(088) 006 33 07 en Amivedi Aakten: (088) 006 33 05

of meld je huisdier als vermist op de site van Amivedi (volg de link) Dier Aanmelden | Amivedi

Dierenambulance

Je kunt ook met de Dierenambulance contact opnemen. De dierenambulance wordt vaak ingezet om dieren op te halen en dus het kan geen kwaad hen te bellen. Telefoonnummer: 06–139 53 322.

Internet

Internet speelt een steeds belangrijkere rol, ook in het geval van een vermist huisdier. Naast de eerder vermelde website van Amivedi, kun je ook je dier als vermist opgeven op www.mijndieriszoek.nl. Verder zijn er meer en meer advertenties voor vermiste dieren te vinden op Facebook en zelfs Marktplaats.

 

Telefoonnummers en websites van dierenasielen in de omgeving:

  • Als je dier aan de grens van Oost Gelre of Bronckhorst is zoekgeraakt: Dierenasiel de Kuipershoek, (055) 506 86 00 | dierenasiel-de-kuipershoek;
  • Dieren die in Berkelland terechtkomen worden naar Twente vervoerd: Dierenasiel Brammelo, (0545) 22 12 31 | www.brammelo.nl/;
  • Grenzend aan Zevenaar of Doesburg: dierentehuis Arnhem e.o. in Velp, (026) 361 98 61 | www.dierentehuisarnhem.nl/
  • De Achterhoek grenst natuurlijk ook aan Duitsland. Hieronder tref je de telefoonnummers en websites van de Duitse asielen in de buurt van de Nederlandse grens:

               - Tierheim Bocholt: 0049 - 287 123 153 | www.tierheimbocholt.de 

               - Tierheim Ahaus: 0049 - 256 181 902 | www.julias-tierheim.de

Tot slot kun je natuurlijk ook posters maken en deze ophangen in de omgeving of  bij de buurtsupermarkten en dergelijke. Overigens kun je voor het maken van posters en andere zoektips ook terecht op de sites www.amivedi.nl en www.mijndieriszoek.nl.